• Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd
  namibie botswana reis verkeer

  Zuidelijk Afrika vakantie informatie

  Namibië & Botswana visum, geld en gezondheid

  Reispapierennamibie botswana reis verkeer

  Je hebt geen visum nodig voor een Namibië en Botswana vakantie korter dan 90 dagen. Bij de douane krijg je een sticker in je paspoort (let er op dat je minimaal 2 lege bladzijden in paspoort hebt). Het paspoort moet voor Namibië ten minste 6 maanden en Botswana ten minste 3 maanden geldig zijn na terugkomst. Verder moet je een vliegticket hebben met bevestigde terug- of doorvlucht.

  Let op: Kinderen dienen een eigen reisdocument te hebben om Namibië en Botswana binnen te komen. Bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders is niet voldoende. Zie onderstaand meer informatie over de benodigde reispapieren van je kinderen.

  Geldzaken

  De munteenheid van Namibië is de Namibian Dollar, welke gelijk staat aan de Zuid-Afrikaanse Rand. Als je een bedrag in Namibian Dollars deelt door tien, dan heb je ongeveer de prijs in Euro’s. Als je je Namibië vakantie combineert met een bezoek aan Zuid Afrika, wees dan bewust dat je in Zuid-Afrika niet met de Namibian Dollar kunt betalen. In Namibië kun je wel nog met de Zuid-Afrikaanse Rand betalen. In Botswana raden we je aan om met US Dollars te betalen, deze zijn het meeste waard. Je kunt voorafgaand aan je reis Dollars kopen bij een GWK.

  Creditcard

  Op veel plekken in Namibië en Botswana kun je met credit card betalen. Skimming komt in Afrika steeds vaker voor, betaal in winkels en bij tankstations altijd contant. Laat ook nooit iemand je helpen met het opnemen van geld bij een ATM of bij het pinnen. Ook al ziet deze persoon er betrouwbaar uit. Bij de lodges raden we je aan om wel met je credit card te betalen (zo is je betaling ook verzekerd), dit scheelt weer contant geld.

  Gebruik van je betaalpas buiten Europa

  Bij de meeste Nederlandse banken zijn om veiligheidsredenen bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Je kunt er zelf voor kiezen om deze uit te breiden naar ‘wereld’, zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is. Omdat je gaat reizen buiten Europa raden we je aan dit voor vertrek te doen. Neem voor meer informatie even contact met je bank op.

   

  namibie zwembordGezondheid

  Namibië is een schoon land; vooral in vergelijking met andere Afrikaanse landen loop je minder kans om ziek te worden dan elders. Toch loop je meer risico in Namibië dan thuis. Er zijn meer bacteriën aanwezig want Namibië heeft een tropisch klimaat. Een tropisch klimaat vormt met zijn vochtige warmte een goede voedingsbodem voor ziekteverwekkers.

  Voordat je vertrekt kun je al een aantal voorzorgsmaatregelen treffen, maar ook tijdens je reis en bij thuiskomst zijn er een aantal aandachtspunten.

  Klik hier voor de uitgebreide informatiepagina over gezondheid. Ook raden we je aan om contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Zij kunnen je een persoonlijk advies geven over de gewenste vaccinaties.

  Kijk hier voor meer informatie over reizen door Namibië en-/of Botswana en Ebola.

  Vliegticket en geboorteakte Zuid-Afrika

  Voor een reis naar zowel Zuid-Afrika als Botswana ben je verplicht om van elk kind tot 18 jaar oud een afschrift van de geboorteakte mee te brengen. Deze vraag je op bij de gemeente waar het kind geboren is. Reis je alleen met je kind of met een samengesteld gezin? Vaak komt het voor dat kinderen de achternaam van hun vader krijgen, waardoor hun achternaam afwijkt van die van de moeder. Wanneer je als moeder/vader alleen op reis gaat met je kinderen dien je het volgende mee te nemen:

   

  Voor kinderen van gescheiden ouders

  Je moet als ouder, wanneer je alleen met je kinderen reist, schriftelijke toestemming krijgen van de andere ouder. Hiervoor kun je een formulier downloaden. Gebruik dit formulier als leidraad voor je toestemmingsbrief (in het Engels heet dit Parental Consent Affidavit) of vul het formulier in. Download hier het toestemmingsformulier.

  Let wel op: dit formulier moet ondertekend worden door de persoon die toestemming geeft. Vervolgens moet het document bij een gemeentekantoor of notaris worden gecontroleerd op echtheid. In het Engels noemt men dit ook wel een ‘Commissioner of oaths’. De persoon die toestemming geeft moet daarbij aanwezig zijn. Dit document zal dan worden gestempeld of getekend als bewijs. Ook al heb je dezelfde achternaam, ze controleren hier zeer streng op. Het is daarom belangrijk om de juiste papieren mee te nemen. Ze aarzelen niet om je terug te sturen met de eerste vlucht naar huis, dus bereid je goed voor. Bel ons gerust bij twijfel.

  Tenslotte moet je ook nog een vliegticket hebben met bevestigde terug- of doorvlucht om toegang te krijgen tot Zuid-Afrika en Botswana. Bovenstaande informatie geldt alleen voor reizigers met een Nederlandse paspoort; heb je een paspoort uit een ander land, dan kunnen andere regels gelden. Neem dan contact op met de Zuid-Afrikaanse Ambassade om te checken welke regels gelden voor jouw nationaliteit.

  Overzicht landen Zuidelijk Afrika

  Namibië

  Namibië - visum en geld

  Visum: Nee
  Paspoort: Tenminste 6 maanden geldig na terugkomst.
  Betaalmiddel: Je kunt bij aankomst op de luchthaven of in de steden geld pinnen. Reis niet met grote bedragen, je hebt elke paar dagen de gelegenheid om geld op te nemen.
  Munteenheid: Namibian Dollar

  Botswana

  Visum: Ja, gratis te krijgen bij de grens.
  Paspoort: Tenminste 3 maanden geldig bij aankomst.
  Betaalmiddel: De meest gebruikelijke betaalmiddelen zijn Zuid-Afrikaanse Randen en US Dollars. Ook kun je op veel plekken euro’s omwisselen voor lokale valuta. Pinnen is vrijwel nergens mogelijk. Entree voor de parken moet met pula’s worden betaald.
  Munteenheid: Pula

  Zimbabwe

  reisinformatie Zambia

  Visum: Ja, te koop bij de grens voor $30,- (cash betalen). Ga je 2x de grens over, koop dan een double entry visum $50,- (cash).
  Paspoort: Tenminste 6 maanden geldig bij aankomst.
  Betaalmiddel: In Victoria Falls kun je pinnen met je Maestro Card. Je kunt echter het beste cash meenemen.
  Munteenheid: US Dollar en Zuid-Afrikaanse Rand

  Zuid-Afrika

  reisinformatie Zambia

  Visum: Ja, gratis te krijgen bij de grens.
  Paspoort: Tenminste 30 dagen geldig bij terugkomst.
  Betaalmiddel: Zuid-Afrikaanse Rand wordt overal geaccepteerd. Vaak krijg je lokale valuta terug. Maak die op of wissel ze om voordat je het land verlaat. In de rest van Afrika (op Namibië na) kun je er niets mee.
  Munteenheid: Zuid-Afrikaanse Rand

   

  Handige links