Algemene informatie

Visum & geld

Reispapieren

Je hebt geen visum nodig voor een Namibië en Botswana vakantie korter dan 90 dagen. Bij de douane krijg je een sticker in je paspoort (let er op dat je minimaal 2 lege bladzijden in paspoort hebt). Het paspoort moet voor Namibië ten minste 6 maanden en Botswana ten minste 3 maanden geldig zijn na terugkomst. Verder moet je een vliegticket hebben met bevestigde terug- of doorvlucht.

Let op: kinderen dienen een eigen reisdocument te hebben om Namibië en Botswana binnen te komen. Bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders is niet voldoende. Zie onderstaand meer informatie over de benodigde reispapieren van je kinderen.

Geldzaken

De munteenheid van Namibië is de Namibian Dollar, welke gelijk staat aan de Zuid-Afrikaanse Rand. Als je een bedrag in Namibian Dollars deelt door tien, dan heb je ongeveer de prijs in Euro’s. Als je je Namibië vakantie combineert met een bezoek aan Zuid-Afrika, wees je dan bewust dat je in Zuid-Afrika niet met de Namibian Dollar kunt betalen. In Namibië kun je wel nog met de Zuid-Afrikaanse Rand betalen. De officiële munteenheid in Botswana is de Pula. Pula en Namibian Dollars zijn niet te koop bij grenswisselkantoren (Zuid-Afrikaanse Randen wel). Daarom raden we je aan om bij aankomst in Namibië en bij de grensovergang naar Botswana lokale valuta te pinnen. Grensovergangskosten kunnen betaald worden met een creditcard. US Dollars worden (bijna) niet aangenomen in Botswana. Bij de Victoria Watervallen daarentegen wel. Zorg dat je hier voldoende cash mee hebt in US Dollars (100-200 p.p.), want pinnen is vaak lastig. Alleen de toegang komt al neer op 50 USD per persoon wat contant betaald dient te worden.

Creditcard

Op veel plekken in Namibië en Botswana kun je met creditcard betalen. Skimming komt in Afrika steeds vaker voor, betaal in winkels en bij tankstations altijd contant. Laat ook nooit iemand je helpen met het opnemen van geld bij een ATM of bij het pinnen. Ook al ziet deze persoon er betrouwbaar uit. Bij de lodges raden we je aan om wel met je creditcard te betalen (zo is je betaling ook verzekerd), dit scheelt weer contant geld.

Gebruik van je betaalpas buiten Europa

Bij de meeste Nederlandse banken zijn om veiligheidsredenen bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Je kunt er zelf voor kiezen om deze uit te breiden naar ‘wereld’, zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is. Omdat je gaat reizen buiten Europa raden we je aan dit voor vertrek te doen. Neem voor meer informatie even contact met je bank op.

Vliegticket en geboorteakte Zuid-Afrika

Voor een reis naar zowel Zuid-Afrika als Namibië en Botswana ben je verplicht om van elk kind tot 18 jaar oud een afschrift van de geboorteakte mee te brengen. Deze vraag je op bij de gemeente waar het kind geboren is. Reis je alleen met je kind of met een samengesteld gezin? Vaak komt het voor dat kinderen de achternaam van hun vader krijgen, waardoor hun achternaam afwijkt van die van de moeder. Wanneer je als moeder/vader alleen op reis gaat met je kinderen dien je het volgende mee te nemen:

  • Engelse vertaling van de originele geboorteakte
  • kopie van het paspoort van de vader/moeder met een handtekening erop
  • kopie van de uitspraak van de rechter over het ouderlijk gezag
  • verklaring in het Engels

 

Voor kinderen van gescheiden ouders

Je moet als ouder, wanneer je alleen met je kinderen reist, schriftelijke toestemming krijgen van de andere ouder. Hiervoor kun je een formulier downloaden. Gebruik dit formulier als leidraad voor je toestemmingsbrief (in het Engels heet dit Parental Consent Affidavit) of vul het formulier in. Download hier het toestemmingsformulier.

Let wel op: dit formulier moet ondertekend worden door de persoon die toestemming geeft. Vervolgens moet het document bij een gemeentekantoor of notaris worden gecontroleerd op echtheid. In het Engels noemt men dit ook wel een ‘Commissioner of oaths’. De persoon die toestemming geeft moet daarbij aanwezig zijn. Dit document zal dan worden gestempeld of getekend als bewijs. Ook al heb je dezelfde achternaam, ze controleren hier zeer streng op. Het is daarom belangrijk om de juiste papieren mee te nemen. Ze aarzelen niet om je terug te sturen met de eerste vlucht naar huis, dus bereid je goed voor. Bel ons gerust bij twijfel.

Tenslotte moet je ook nog een vliegticket hebben met bevestigde terug- of doorvlucht om toegang te krijgen tot Zuid-Afrika, Namibië en Botswana. Bovenstaande informatie geldt alleen voor reizigers met een Nederlandse paspoort; heb je een paspoort uit een ander land, dan kunnen andere regels gelden. Neem dan contact op met de Zuid-Afrikaanse Ambassade om te checken welke regels gelden voor jouw nationaliteit.

 

Overzicht landen Zuidelijk Afrika

Namibië

Visum: Nee
Paspoort: Tenminste 6 maanden geldig na terugkomst.
Betaalmiddel: Je kunt bij aankomst op de luchthaven of in de steden geld pinnen. Reis niet met grote bedragen, je hebt elke paar dagen de gelegenheid om geld op te nemen.
Munteenheid: Namibian Dollar (N$) & Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR)

Botswana

Visum: Ja, gratis te krijgen bij de grens.
Paspoort: Tenminste nog 3 maanden geldig bij aankomst in het land.
Betaalmiddel: De meest gebruikelijke betaalmiddelen zijn Zuid-Afrikaanse Randen en Pula. Ook kun je op veel plekken euro’s omwisselen voor lokale valuta. Entree voor de parken moet met Pula’s worden betaald. Van tevoren zijn Pula niet te verkrijgen in Nederland. Zorg dan ook dat je bij de grensovergang de lokale valuta pint.
Munteenheid: Botswaanse Pula (BWP)

Zimbabwe

Visum: Ja, te koop bij de grens voor $30,- (cash betalen). Ga je 2x de grens over, koop dan een double entry visum $50,- (cash).
Paspoort: Tenminste nog 6 maanden geldig bij aankomst in het land.
Betaalmiddel: In Victoria Falls kun je pinnen met je Maestro Card. Je kunt echter het beste cash meenemen voor het geval de pinautomaten niet werken. Voor een dagtrip raden wij US$ 200,- per persoon aan.
Munteenheid: US Dollar (US$)

Zuid-Afrika

Visum: Ja, gratis te krijgen bij de grens.
Paspoort: Tenminste 30 dagen geldig bij terugkomst.
Betaalmiddel: Zuid-Afrikaanse Rand wordt overal geaccepteerd. Je kunt bij aankomst op de luchthaven of in de steden geld pinnen. Reis niet met grote bedragen, je hebt elke paar dagen de gelegenheid om geld op te nemen.
Munteenheid: Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR)