Namibië & Botswana familiereis

rondreis

  • Windhoek - Sossusvlei - Swakopmund - Etosha - Shakawe - Okavango Delta - Moremi - Chobe - Kasane - Victoria Falls
  • 23 dagen / 22 nachten
  • v.a. € 2564,- p.p. op basis van 4 personen met 4x4 kampeerauto
  • overnachtingen, excursies, full cover auto verzekering
  • optioneel bij te boeken
Combineer het beste wat Namibië en Botswana te bieden hebben. Van het beklimmen van de gigantische zuidduinen in de Sossusvlei en wildspoten in Etosha, Momeri en Chobe tot peddelen tussen de zeehonden op de Atlantische Oceaan en een tocht door de Okavango delta. Je sluit de reis in stijl af bij de Victoria watervallen, waar je langs een kabel door een bergkloof van Zambia naar Zimbabwe zoeft.

Je reist rond in een stoere 4x4 met tenten op het dak en wisselt het verblijf op campings in de natuur af met sfeervolle guesthouses en een comfortabele safaritent bij de traditionele bushmen.

Dag 1 & 2 – Aankomst Windhoek

Vaccinaties gehaald, koffers gepakt, ingecheckt; je bent klaar om te vertrekken voor je familierondreis Namibië en Botswana. De meeste vluchten vertrekken ’s middags of ’s avonds waardoor je de volgende ochtend aankomt in Windhoek, de hoofdstad van Namibië. Je wordt verwelkomd door onze chauffeur die je in drie kwartier naar je guesthouse in het centrum brengt. De sfeervolle kamers zijn ruim en er is een zwembad voor een verfrissende plons. Er is geen restaurant aanwezig, maar je hebt volop keuze in de omgeving.

Afhankelijk van de aankomsttijd komt onze lokale partner je vandaag of morgenochtend in het guesthouse opzoeken. Zij (of hij) overhandigt een informatiepakket met tips en de routebeschrijving. Samen nemen jullie de route door en kun je vragen stellen. Heb je tijdens je reis assistentie nodig dan is onze lokale partner 24 uur per dag te bereiken.

Bij aankomst krijg je een stadswandeling op papier mee zodat je op eigen tempo Windhoek kunt verkennen. Onderweg krijg je een indruk van de Duitse invloeden uit het verleden en de mengelmoes aan culturen van vandaag-de-dag.

Dag 3 – Windoek – Sesriem

Reistijd: circa 5 uur, dagafstand 340 kilometer

Na het ontbijt word je opgehaald en naar het depot gebracht waar je je 4×4 kampeerauto ophaalt. Er wordt uitgelegd hoe alles werkt en je loopt alle spullen nog even na (alle nodige kampeermaterialen incl. slaapzakken, kussens, koelkastje en kookspullen zijn inbegrepen).

Wij haalden voor ons vertrek uit Windhoek bij de supermarkt nog wat eten en drinken voor op reis. Het is een aardig stuk rijden en je komt niet veel tegen onderweg. Je krijgt vandaag al een goed beeld van de enorme uitgestrektheid van Namibië. Het enige noemenswaardige stadje onderweg is Rehoboth, waar je al na negentig kilometer voorbij rijdt. In de middag kom je aan bij onze mooi gelegen campsite aan de rand van de woestijn.

Dag 4 – Woestijnduinen Sosusvlei

Reistijd: circa 1 uur, dagafstand 100 kilometer

Wil je de Sossusvlei op z’n mooist beleven, zorg dan dat je voor zonsopkomst bij de entree bent. Het is vroeg opstaan, maar de ochtendzon kleurt de woestijn in een dieprode gloed. Een magisch gevoel als je de zon langzaam op ziet komen. De campings waar wij gebruik van maken liggen in een straal van ongeveer 60 km rondom Sesriem, de toegangspoort naar de Sossusvlei. Zodra de zon ontwaakt gaan de poorten open en rijd je over een kaarsrechte weg door de Sossuvlei. Aan beide kanten doemen de zandduinen op. Sommige zijn honderden meters hoog, zo ook Dune 45 die je kunt beklimmen. Best pittig in het mulle zand, maar het uitzicht over de duinenzee is waanzinnig.

Midden tussen de immense duinen liggen de kalkvlaktes van Deadvlei. Hier staan grillig gevormde bomen die al 900 jaar dood zijn, maar nog volledig in tact door het droge klimaat. De Deadvlei is alleen te bereiken met een 4×4 (shuttle) of met de benenwagen. Wij kozen voor de benenwagen op de heenweg; een pittige wandeling (circa 4 km), maar zeker een aanrader. Je wandelt tussen de hoogste zandduinen ter wereld die zich constant verplaatsen door de wind. De organische vormen en schaduwen creëren een surrealistisch landschap. Terug pakte we de shuttle die ons voor circa € 10,- p.p. naar de auto bracht.

Neem voldoende water mee vandaag, zeker als je de wandeling naar Deadvlei maakt. Vanaf een uurtje of elf lopen de temperaturen flink op tot wel veertig en soms vijftig graden en we raden je dan ook aan om dan terug te keren naar je auto.

Dag 5 – Sesriem – Swakopmund

Reistijd: circa 5,5 uur, dagafstand: 350 km

Laat bij het ontbijt nog een gaatje over. Nadat je uitgecheckt bent raden we je aan om te stoppen bij het benzinestation (er is er maar één, dus kan niet missen). Er wordt hier dagelijkse verse appeltaart gebakken (naar Nederlands recept). Vanaf Solitaire rijd je door de middle of nowhere naar de kustplaats Swakopmund. Met een wit uitgeslagen landschap en soms enorme kraters in de weg, lijkt het alsof je op de maan rijdt. Na zo’n vijf uur rijden kom je bij een natuurlijke lagune met honderden flamingo’s en pelikanen. Dan is het nog een half uurtje rijden naar Swakopmund, een kustplaats waar de Duits koloniale invloeden (apfelstrudel!) nog sterk zichtbaar zijn. Er hangt een lekker sfeertje; veel restaurantjes, terrasjes, shoppen of over het strand slenteren. Je verblijft hier twee nachten, zowel voor rust in de reis, maar ook omdat er veel te doen is.

 

Swakopmund is ook meer een kustplaats dan een badplaats. Misschien zie je enkele dappere zwemmers, maar het water is niet bepaald aangenaam warm zoals je misschien zult verwachten in Afrika. Niet zo dapper? Gelukkig is er in Swakopmund genoeg te doen zoals parachute springen, zandsurfen of een dolfijnentour maken. Wat accommodatie betreft hebben we een eenvoudig, maar centraal gelegen guesthouse uitgekozen. Er komen hier ook veel zogeheten ‘overlanders’ die gezamenlijk in een safaritruck door Afrika reizen, dus het is altijd gezellig. De kamers en het ontbijt zijn prima en meer heb je in Swakopmund eigenlijk niet nodig, omdat je meestal de hele dag op pad bent.

Dag 6 – Peddelen tussen de zeehonden

Swakopmund is dé activiteitenstad van Namibië. Wij kiezen voor een actieve excursie om je autobenen en –armen even los te schudden. Voor de koloniale kust huisvest een kolonie van meer dan 15.000 zeehonden. Er varen verschillende boten uit, maar wij geven de voorkeur aan een actieve en milieuvriendelijke manier; de kayak. Het is even wiebelen in het begin, maar wij hadden al snel de slag te pakken. Al peddelend maak je kennis met de zeehonden. Deze vrolijke zwemmers zijn erg nieuwsgierig en komen dichtbij je kayak. Met een beetje geluk zwemt er ook een dolfijn voorbij en met heel veel geluk zie je zelfs een walvis in de verte. De pelikanen pikken een visje uit de zee terwijl de zeehonden liggen te genieten in het zonnetje. De gids vertelt met passie over de dieren. Na een lichte lunch ben je na het middaguur weer terug in Swakopmund. De rest van de dag kun je zelf invullen.

Dag 7 – Swakopmund – Outjo

Reistijd: circa 4,5 uur, dagafstand: 400 km

Tank voordat je Swakopmund uit rijdt de auto vol, want het is de komende dagen de enige mogelijkheid. Je vervolgt je reis naar Etosha voor je safaridagen. Aangezien de afstand naar Etosha groot is, onderbreken we de rit met een overnachting in Outjo (120 km ten zuiden van Etosha). De volgende ochtend is het ongeveer anderhalf uur rijden naar Etosha waardoor je praktisch de hele dag de tijd hebt om wild te spotten.

Dag 8 – Outjo – Etosha

Reistijd: circa 1,5 uur dagafstand circa 120 kilometer

Bij de entree van Etosha, de Anderson Gate, ontvang je een toegangsbewijs, waar je vervolgens bij het eerste kamp (Okaukuejo) entree betaalt. De afstand naar Etosha is afhankelijk van in welk kamp je slaapt. Wij kochten bij de entree een plattegrond van het park. Ook handig om bij de receptie op de kaart te kijken. Hier hebben andere bezoekers met speldjes aangegeven welke dieren onlangs zijn gezien. Op basis hiervan kun je een route uitstippelen.

Wij proberen een van de kampen in Etosha voor je te reserveren. Ze zijn wat grootschalig opgezet, maar je kunt er ’s avonds wild spotten bij de drinkplaats die ’s nachts verlicht wordt. Etosha is in het hoogseizoen (juli t/m oktober) snel volgeboekt. We reserveren dan een alternatief net buiten het park. Het niveau van de service an faciliteiten is hier beter, maar je hebt er geen drinkplaats waar je ’s avonds wild kunt spotten.

Dag 9 – Etosha

Vandaag staat geheel in het teken van Afrikaans wild. De poort gaat open zodra de zon op komt. We raden je aan om direct op pad te gaan, aangezien het wild in de vroege ochtend of laat in de middag het meest actief is. Wij vinden het een hele belevenis om met je eigen auto op zoek te gaan naar brullende leeuwen en tetterende olifanten. Rijd naar natuurlijke drinkplaatsen; olifanten, giraffen, kudu’s en zebra’s komen hier regelmatig drinken.

Als de zon hoger staat en de dieren een beschutte plek zoeken, is het een mooie tijd om zelf even te lunchen bij een van de kampen en even de benen te strekken. Vervolgens stap je weer in de auto en speur je naar wild tot de zon ondergaat.

Dag 10 – Etosha – regio Grootfontein

Reistijd: circa 4 uur dagafstand circa 250 kilometer

Vandaag laat je Etosha achter je en ga je op weg naar de Bosjesmannen. Je rijdt in ongeveer vier uur naar ons bushcamp, ongeveer 85km buiten Grootfontein. Onderweg kom je langs Tsumeb waar je boodschappen kunt doen en de auto vol tankt. Dit laatste is waarschijnlijk geen overbodige luxe, aangezien de benzinestations dun gezaaid zijn in Namibië. Na de aangename asfaltwegen, hobbel je de laatste kilometers naar het kamp. Het bushcamp, middenin de bush, heeft acht ruime tenten met gewone bedden en een privé badkamer. Kijk niet gek op als je, boven de boomtoppen uit, ineens een giraffe ziet staren. ’s Avonds wordt er een echte Afrikaanse maaltijd voor jullie klaargemaakt.

Dag 11 – Klik met de Bosjesmannen

Vandaag staat een bijzondere ontmoeting op het programma. Je gids gaat je het leven van de Bosjesmannen laten zien. Het traditionele leven van de Bosjesmannen verandert snel door de ontwikkelingen in Namibië en de westerse invloeden. Terwijl de mannen ploeteren op een traditioneel vuur, komt er bij de vrouwen een doosje lucifers te voorschijn voor het aansteken van een pijp. Een grappig gezicht vonden wij, maar ook een goed voorbeeld van hoe de modernisering in gang is. De stam woont zelf inmiddels in stevig gebouwde huisjes, maar ze laten je dus graag zien hoe het er tot voor kort aan toeging.

In het traditionele dorp zitten schaars geklede families voor hun hut op je te wachten. Je herkent de Bosjesmannen aan hun typerende gezicht; hoge jukbeenderen, gelige huid en amandelvormige ogen. In hun eigen kliktaal heten ze je welkom. De gids leerde ons ook een paar kliks, zodat we in elk geval ‘hoi’ terug konden zeggen. Hij is opgegroeid met de Bosjesmannen waardoor hij de gebruiken en de taal goed kent. De Bosjesmannen nemen je mee naar hun eigen supermarkt en apotheek, kortom de bush. Ieder heeft z’n eigen expertise en vertelt met trots over het verzamelen van voedsel, het vinden van drinkwater of over de medische werking van struiken en planten.

De mannen wrijven twee stukjes tegen elkaar en waar rook is, is vuur. Op dit traditionele vuur wordt een ware delicatesse geroosterd; sprinkhaan. Ben je er nieuwsgierig naar geworden? Probeer er zelf ook gerust een. Naast de sprinkhaan wordt er voor een lunch gezorgd.

Nadat je in de middag hebt kunnen relaxen bij je tent en na een heerlijk diner (inbegrepen) wordt je ’s avond uitgenodigd voor traditionele zang en dans bij het kampvuur. Een mooie afsluiting van een indrukwekkende ontmoeting met de bosjesmannen.

Dag 12 – Welkom in Botswana

Reistijd: circa 6 uur dagafstand circa 480 kilometer

Na een duik in deze bijzondere cultuur vervolg je de reis. Na het ontbijt neem je afscheid van het kamp in de bush en van je gids. Jullie hebben vandaag een lange rit voor de boeg van bijna 500 kilometer. Gelukkig is het grootste deel van de weg verhard en rijdt het goed door; in Namibië hebben ze gelukkig nooit last van files. Je staat alleen even stil bij de grens voor de nodige formailteiten. De camping waar je verblijft ligt direct aan de Okavango rivier, nabij het plaatsje Shakawe op 25 kilomter van de grens. Heb je geen zin om zelf te koken, dan kun je voor het diner ook terecht bij het restaurant van de lodge waar de camping bij hoort.

Zie je het niet zitten om zo’n eind te rijden op een dag, dan kun je de rit ook opbreken. We plannen dan halverwege een extra nachtje in bij een lodge in de buurt van Rundu.

Dag 13 – Tijgervissen op de Okavango rivier

’s Ochtends vroeg staat gids Ray (of één van zijn collega’s) klaar om jullie in zijn boot mee de Okavango rivier op te nemen. Ieder krijgt een hengel en mag zijn geluk beproeven. Met een beetje geluk vang je een tijgervis, die ook wel de piranha van Afrika wordt genoemd. Ook als je helemaal niet van vissen houdt is de boottocht de moeite waard. In de twee uur dat de boottour duurde hebben we krokodillen, nijlpaarden, een visarend en enkele olifanten gespot langs de kant van de rivier.

De rest van de dag ben je vrij om te besteden zoals je wilt. Je kunt relaxen bij het zwembad van de lodge of eventueel nog een bezoek brengen aan de Tsodilo Hills, die op de UNESCO werelderfgoed lijst staan vanwege de eeuwenoude rotstekeningen die je hier vindt. Ze liggen op circa 65 km van waar je verblijft, maar de weg is onverhard dus je doet er bijna twee uur over om er te komen.

Dag 14 – Shakawe – Maun

Reistijd: circa 5 uur dagafstand circa 390 kilometer

De weg vanuit Shakawe naar Maun is verhard, maar zit vol met gaten, dus uiteindelijk is het nog best een lange en vermoeiende rit. Maun is de uitvalsbasis voor de Okavango Delta en Moremi National Park. De Okavango Delta is een enorm web van waterwegen dat zich uitstrekt over honderden kilometers. Het is het leefgebied van een diversiteit aan ‘African Wildlife’. Hier kun je werkelijk alles tegen komen; van leeuwen en olifanten tot knorrende nijlpaarden. Maun is ook de ideale plek om boodschappen te doen en proviand in te slaan. Wij kozen ervoor om ’s avonds lekker te gaan barbecueën bij de tent, maar je kunt ook een hapje gaan eten bij het restaurant van de aangrenzende lodge met zwembad.

Dag 15 – Okavango delta tour

Vandaag word je opgehaald en trek je met een gids de Delta in. In de Okavango Delta bestaan geen wegen en al het vervoer gaat via het water. Je vaart in een traditionele mokoro (uitgeholde boomstam) door het web van waterwegen. Onder je boomstambootje zie je de paadjes langs glijden waar in het droge seizoen de zebra’s hun sporen achterlaten. Wanneer de zon hoog aan de hemel staat stop je voor een picknicklunch en strek je de benen. Te voet ga je op zoek naar de andere inwoners van de delta en speur je naar zebra’s en giraffes. De ondergrond is sompig en op sommige stukken blijft je voet steken in de modder. Het hoort er allemaal bij.

Dag 16 – Into the wild -Moremi/Khwai

Reistijd: circa 2-5 uur dagafstand circa 100 – 200 kilometer

Het 4×4 avontuur gaat nu echt beginnen! Je bent helemaal op jezelf aangewezen en de komende dagen heb je geen mogelijkheid meer om inkopen te doen voor het eten. Zorg er dus voor dat je koelkastje goed gevuld is. Als laatste nog even de auto helemaal voltanken en je bent klaar om te vertrekken. Je laat de verharde wegen achter je en laat je bij de South Gate van het Moremi park (op 1,5 uur rijden van Maun) registreren en betaalt de entree voor het park (circa €12,- p.p. per dag). Wij raden je aan om lekker op tijd te vertrekken. Je staat al snel een half uur stil wanneer familie olifant de weg over steekt.

De komende drie dagen baan je je een weg dwars door de wildparken van Moremi, Khwai en Chobe richting Kasane. Er zijn maar een beperkt aantal locaties in het park waar je kunt kamperen. Op het moment van boeken kijken we naar de beschikbaarheid en wordt je definitieve route bepaald.

Indien er geen plek meer is in de parken zelf kunnen we kijken naar een alternatieve route, waarbij je dan dagsafari’s kunt maken het Moremi en Chobe park in.

Dag 17 – Op safari – Savuti

Reistijd: circa 4-6 uur dagafstand circa 100 – 200 kilometer

De eerste nacht is even wennen. Overal om je heen hoor je de Afrikaanse bush-geluiden en soms zelfs geritsel dicht bij de auto. Het kan zo maar zijn dat de nachtelijke dieren je even komen inspecteren. Berg daarom je etenswaren goed op en zorg dat er geen kampeerspullen meer voor het oprapen liggen. Voor je het weet zijn ze verdwenen door de brutale aapjes.

Vandaag staat geheel in het teken van safari. Afhankelijk van de tijd die je hebt en de route die je rijdt kun je naar de Savuti regio. Dit gebied krioelt van het wild. Het is een opgedroogd moeras die is veranderd in een grasrijk landschap. Zebra’s, springbokken en buffels komen hier veel voor. Deze levendigheid trekt ook ander wild aan. Savuti staat dan ook bekend om de grote leeuwenpopulatie. Houd je camera dus in de aanslag.

Na een hele dag in door de bush te hebben gereden kom je aan het eind van de middag aan bij je tweede campsite. Wij vonden het echt heel bijzonder om midden in de wildernis je eigen maaltje te bereiden. Je dineert niet iedere dag tussen het wild.

Dag 18 – Nog meer wild spotten – Chobe

Reistijd: circa 4-5 uur dagafstand circa 100 – 150 kilometer

Na een goede nachtrust breekt de dag alweer vroeg aan. Voor de mooiste plaatjes is dit het beste moment om erop uit te gaan. De opkomende zon zet het landschap in een adembenemende rode gloed. Echt fotoalbum materiaal.

Na het ontbijt klap je de tent weer in en is het tijd om verder koers te zetten het Noorden. De wegen worden nog een stukje uitdagender en het landschap veranderd. De begroeiing trekt ook hier weer veel wild aan en daardoor ook veel vleeseters. De omgeving staat dan ook bekend om de vele katachtigen en wilde honden. Ze zijn, maar toch moet je goed zoeken. Ze zijn namelijk een meester in de camouflage. Achter ieder bosje kan maar zo een leeuw liggen te luieren. Spannend!

Dag 19 – Chobe – Kasane

Reistijd: circa 5 uur dagafstand circa 160 kilometer

Na voor de laatste keer wakker te zijn geworden met de dierengeluiden is het weer tijd om terug de bewoonde wereld in te gaan. Houd toch je fotocamera maar bij de hand want ook in de dorpen kun je nog steeds wild tegen komen. Kasane is de eindpunt van je kampeeravontuur. Je levert je auto in bij de luchthaven en neemt een taxi naar je lodge direct aan de Chobe rivier. De lodge is eenvoudig, maar sfeervol. Na een aantal dagen kamperen in het wild is het fijn om weer een fatsoenlijk bed en een eigen badkamer te hebben. Onze kinderen sprongen echter meteen in het zwembad om het stof van de afgelopen dagen van zich af te wassen.

Kasane is een leuk plaatsje en indien gewenst kunnen we hier nog een extra nacht en een bootsafari voor jullie inplannen. Olifantenfamilies en ander wild verzamelen aan de oevers, nijlpaarden knorren in de modder en krokodillen liggen op de loer naar een hapje. Na zo’n twee uur varen word je dan weer bij je lodge afgezet.

Dag 20 – Victoria Falls

Reistijd: circa 2 uur

Onze chauffeur komt je in de ochtend bij het guesthouse in Kasane ophalen. Na ongeveer twee uur rijden en een grensovergang (visum kosten circa $ 55 p.p.)  kom je aan bij je guesthouse in Zimbabwe. De vriendelijke eigenaren runnen hier een guesthouse met enkele kamers en een zwembad met ligstoelen in een subtropische tuin. Je komt aan het begin van de middag aan en hebt de rest van de dag om de watervallen te bezoeken. De ligging van ons guesthouse is ideaal, op korte afstand van het centrum in de ingang tot de Victoria Falls (circa $ 30 p.p.). Schoenen aan, poncho mee en wij wandelden door het Nationaal Park naar het punt waar de Zambezi met alle geweld naar beneden stort. 1708 meter breed, 250 miljoen liter water per minuut en 100 meter hoog. Erg indrukwekkend als je het ons vraagt.

 

Dag 21 – Zoevend van Zambia naar Zimbabwe

Om het einde van jullie avontuurlijke Afrika reis extra spectaculair te maken ga je ’s ochtends ziplinen over de Zambezi rivier in het niemandsland tussen Zambia en Zimbabwe. Je zoeft van de ene kant naar de andere kant van de kloof met op de achtergrond de watervallen. Het geheel duurt maar kort, maar geeft een enorme adrenaline kick!

De middag ben je vrij om zelf invulling aan te geven. Ga lekker ontspannen bij het zwembad of geniet van een High Tea bij het koloniale Vicoria Falls Hotel. Wil je watervallen vanaf de Zambia kant bekijken, dan kan dat natuurlijk ook, een dagvisum kost circa $ 20 p.p.

Echte waaghalzen kunnen eventueel ook gaan bungyjumpen van de brug, gaan raften op de Zambezi of een microlight vlucht maken over de watervallen. Heb je hier interesse in vraag ons dan naar de mogelijkheden.

Dag 22 & 23 – Bye bye Africa

En dan zit het grote avontuur er op. Afhankelijk van de tijd dat je vlucht gaat kun je na het ontbijt nog een bezoek brengen aan de grote open markt in het dorp, om wat laatste souvenirs in te slaan.

Wij regelen een transfer van je hotel naar de luchthaven. Met een koffer vol nieuwe herinneren stap je in het toestel en via Kaapstad, Johannesburg of Nairobe vlieg je naar huis, waar je de volgende dag aankomt.

Deze rondreis is volledig naar wens aan te passen. Wil je ergens een nachtje langer verblijven of er nog een van onze bouwstenen aan toevoegen dan is dat in uiteraard mogelijk.

Onze slaapplekken